Lenzen

Een glasblazer kwam eind 19e eeuw op het lumineuze idee om contactlenzen te ontwikkelen. De lenzen waren zeer hard (glas) en lang niet zo comfortabel als de lenzen die we nu kennen. Het idee van zachte lenzen ontstond pas in de jaren ’60. Ontdek de verschillende soorten lenzen en hun voor- en nadelen.

Harde lenzen

Harde lenzen worden al lang niet meer glas gemaakt, toch duurt het vaak wat langer voor ze comfortabel aanvoelen. Dat komt omdat ze op maat worden gemaakt, en zich door de hardheid minder snel aanpassen. Ze gaan wel een stuk langer mee en zijn dus heel duurzaam. Harde lenzen corrigeren verschillende oogafwijkingen en er is minder kans op ontstekingen. Een harde lens absorbeert gemiddeld minder schadelijke stoffen dan zachte lenzen. Het duurzame karakter van deze lenzen komt wel vaak met een prijskaartje.

Zachte lenzen

Zachte lenzen zitten meteen zeer comfortabel, je hebt nauwelijks gewenningstijd nodig. Het afwisselen met een bril gaat ook een stuk makkelijker dan bij harde lenzen. De lenzen drogen wel sneller uit en absorberen meer viezigheid. Bovendien vergen zachte lenzen dikwijls meer onderhoud. Ze zijn als daglenzen beschikbaar en dit voor een voordeligere prijs dan harde lenzen.

Maandlenzen

Deze zachte lenzen kan je voor een periode van 30 dagen dragen. ’s Avonds haal je de lenzen uit en bewaar je ze in lenzenvloeistof. ’s Morgens kan je ze terug insteken. Het onderhoud is hier dus heel eenvoudig.

Tweeweeklenzen

De zachte tweeweeklenzen bieden een enorme zuurstofdoorlatendheid, perfect als u vaak last hebt van droge ogen of vaak aan de computer werkt. Eenvoudig elke dag schoon te maken.

Daglenzen

Dit zijn wegwerplenzen. Je gebruikt ze gedurende de dag en ’s avonds voor het slapengaan, werp je ze gewoon weg. Je hebt dus geen lenzenvloeistof nodig. Daglenzen zijn dunner dan maandlenzen en zo gezonder voor het oog. Doordat je ze elke dag weggooit, hebben bacteriën geen kans om zich vast te zetten op de contactlens. Daglenzen zijn in verhouding wel duurder dan maandlenzen.

Ik wil een afspraak maken met Jo